Naučnici su istražili oko 380 hemijskih materija u kakau, a među njima su fenoli – fitohemikalije sa brojnim antioksidativnim svojstvima, kaže nutricionistkinja Laura Parada za Glamour.
„Štaviše, u nekim studijama je primećeno da čisti kakao sadrži puno veće nivoe fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog i zelenog čaja.“
Postoji pet ključnih dobrobiti za zdravlje koje krije tamna čokolada. „Tamna čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti kroz bolju oksigenaciju mozga,“ kaže Parada. Ova čokolada je i snažan antioksidans. Tamna čokolada ima protivpalna svojstva. Može pomoći u snižavanju holesterola. „Mnoge studije potvrđuju da konzumiranje kakaa može koristiti kardiovaskularnom zdravlju snižavanjem krvnog pritiska, povećanjem elastičnosti krvnih sudova i smanjenjem LDL holesterola, pomažući u borbi protiv dijabetesa smanjenjem insulinske rezistencije i drugih upalnih procesa,“ objašnjava Parada.
Tamna čokolada može delovati kao stimulans. „Osim toga, kakao sadrži minerale poput magnezijuma, bakra i gvožđa, ali i kofein, iako u manjim količinama nego kafa, što takođe daje stimulativna svojstva,“ dodaje Parada. Predlaže da obratite pažnju na čokoladu s udelom kakaa od 75% ili više. Imajte na umu da većina standardnih čokolada sadrži manje od 40%, pa je važno proveriti etiketu. „Određene čokolade, čak i ako sadrže visok procenat kakaa, takođe mogu uključivati druge vrste sastojaka koje ne želimo, poput zaslađivača, aroma ili visokih nivoa šećera.“ Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama ili je jedite s orašastim plodovima kao zdrav međuobrok. Naravno, važno je konzumirati je umereno, ne više od 30 grama čokolade (s više od 75% kakaa) dnevno.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.: